Social Icons

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Kundalini Yoga

Όλα τα είδη γιόγκα έχουν τον ίδιο στόχο......
 Γιόγκα σημαίνει σύζευξη ή ένωση με το όλο, και είναι μια πρακτική η οποία φέρνει την ενότητα του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος, και ως εκ τούτου φέρνει την ευαισθητοποίηση για την πνευματική σχέση με τα πάντα γύρω μας. Η Kundalini γιόγκα σε σχέση με τον στόχο της ένωσης, είναι το ίδιο με τα άλλα συστήματα γιόγκα, αλλά έχει ένα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, η πρακτική της γιόγκα συνδύαζε όλες τις διαφορετικές πτυχές της γιόγκα σε μια πρακτική – asanas (στάσεις), bandhas (κλειδώματα σώματος), mudras (θέσεις χεριών), pranayama (έλεγχος της αναπνοής), το διαλογισμό, την απαγγελία των μάντρα και των δονήσεων, καθώς και την γιογκική φιλοσοφία και τρόπο ζωής. Ήταν ένα κανονικό μέρος της καθημερινής ζωής και χρησιμοποιήθηκε ώστε οι άνθρωποι να μένουν σε φόρμα, υγιείς, ισχυροί, συνδεδεμένοι με την υψηλότερη συνείδηση, ​​σε μια εποχή που ο άνθρωπος ήταν πολύ περισσότερο σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό του ζώντας σε μια πολύ υψηλότερη συχνότητα δόνησης. Αυτό γινόταν σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου σε κάποια μορφή ή την άλλη. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι άρχισαν να κατακερματίζουν την πρακτική προσπαθώντας να τελειοποιήσουν και να ειδικευτούν σε διάφορες πτυχές της πρακτικής τους, δίνοντάς μας έτσι τις πολλές διαφορετικές μορφές γιόγκα που έχουμε σήμερα. ΗKundalini γιόγκα, όπως διδάσκεται από τον Yogi Bhajan έφερε όλες αυτές τις πτυχές και πάλι μαζί σε μία πρακτική, που καθιστά το όλο και πάλι.

Η Kundalini γιόγκα είναι Raj γιόγκα, (Βασιλική γιόγκα), καταγωγής χιλιάδων ετών διασωσμένη στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ινδίας, και μέχρι πρόσφατα κρατούνταν μυστική, περνώντας μόνο από δάσκαλο σε μαθητή. Το 1968 ο YogiBhajan Master της Kundalini γιόγκα από την ηλικία των 16 ετών, είδε ότι υπήρχε ανάγκη για Kundalini γιόγκα στη Δύση (εποχή hippie) όπου υπήρχε πολλή κατάχρηση ουσιών, με πολλούς νέους σε πνευματική αναζήτηση. Έτσι έσπασε τους παραδοσιακούς κανόνες και ήρθε στη Δύση για να διδάξει Kundalini γιόγκα ανοιχτά, ώστε να δημιουργηθούν δάσκαλοι και να εξαπλωθεί η πρακτική ευρέως.

Πως λειτουργεί αυτό το είδος γιόγκα;

 

Η Kundalini γιόγκα λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από τεχνικές για να ξυπνήσει την προσωπική μας ενέργεια ή δύναμη της ζωής, που παραμένει περίπου 95% σε νάρκη στους περισσότερους ανθρώπους, μέχρι να ξυπνήσει. Kundaliniσημαίνει, "Η τούφα από τα μαλλιά της αγαπημένης", και αυτή η δύναμη της ζωής ή ενέργεια της ψυχής είναι τυλιγμένη 3 και μισό φορές, και κατοικεί στο πρώτοchakra, στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όταν αυτή η ενέργεια “ξυπνήσει” ανεβαίνει διαμέσου της σπονδυλικής στήλης (shushmana) και μέσα από τα 7 κύριαchakra ή ενεργειακά κέντρα της συνείδησης - που εδρεύουν κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης - καθαρίζοντας, εξισορροπώντας και ενεργοποιώντας κάθε ένα καθώς κινείται κατά μήκος αυτού του κεντρικού καναλιού. Τα chakras είναι τα κομβικά σημεία που συνδέουν την πνευματικότητα μας με τη φυσιολογία μας. Η καλή υγεία και ισορροπία των chakras είναι επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι επηρεάζει άμεσα τα όργανα και τους αδένες γύρω τους, καθώς και τις διανοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις που συνδέονται με κάθε μία από αυτά. Τα chakrasσυνδέονται στη συνέχεια με τα nadis ή μεσημβρινούς στο σώμα μας, τα οποία μεταφέρουν prana, (ζωτική ενέργεια, Chi, Ki,) την καθολική δύναμη της ζωής ή της ενέργειας που μας κρατά ζωντανούς και υγιείς, σε όλο το σώμα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτά τα ενεργειακά μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική, ψυχική ή σωματική δυσφορία και σε ασθένεια, γι 'αυτό είναι σημαντικό να παραμένουν καθαρά και ισορροπημένα.

 Έτσι λοιπόν όταν η kundalini είναι πλήρως αφυπνισμένη αισθανόμαστε απόλυτα ξύπνιοι και ζωντανοί και με πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού και των γύρω, δίνοντάς τη δυνατότητα να φτάσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας ως ανθρώπινα όντα. Επίσης θα υπάρχει περισσότερη ισορροπία σε κάθε πτυχή της ζωής, και τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πιο αληθινά. Παραδείγματα αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι περισσότερη ζωντάνια στη ζωή, διευρυμένες αισθήσεις, βελτιωμένη κατάσταση υγείας, ενέργεια και ζωτικότητα, ευκολία στην επίτευξη στόχων κ.α.

Όλες οι δράσεις στη ζωή έχουν ένα δημιουργικό δυναμικό, είτε πρόκειται για το μαγείρεμα ενός γεύματος, μια επιχειρηματική απόφαση, την διδασκαλία του παιδιού στο διάβασμα, την ζωγραφική μια εικόνας, ή το παίξιμο ενός μουσικού κομματιού.
 Όταν η 
Kundalini είναι αφυπνισμένη, ανακαλύπτουμε ότι δημιουργούμε σε ευθυγράμμιση με τον αληθινό, εσωτερικό,  ανώτερο, άπειρο εαυτό ή την ψυχή και το πνεύμα μας, και όχι μόνο μέσα από την νόηση και το εγώ. Έτσι όταν γίνεται κάτι τέτοιο δημιουργούμε και πράττουμε έργα πολύ πιο όμορφα, δημιουργικά και επιτυχημένα.
.
 SAT NAM
Κωνσταντίνος Περρέας
Kundalini Yoga Instructor, KRI, IKYTA

Πηγή


Alobar's Place


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου